معرفي رشته مهندسي مكانيك
مهندسي مكانيك را شايد به توان از ديدگاه تنوع موضوعات تحت پوشش ، جامعترين رشته مهندسي به شمار آورد. چون رشته مهندسي مكانيك در برگيرنده همه علوم و فنون است كه با ، تبديل حركت و انجام كار ، توليد و ساخت قطعات و ماشين آلات و به كارگيري مواد گوناگون در ساخت آنها و همچنين طراحي و كنترل سيستمهاي مكانيكي ، حرارتي و سيالاتي مرتبط ميباشد. به عبارت ديگر محاسبات فني ، مدل سازي و شبيه سازي ، طراحي و تهيه نقشهها ، تدوين روش ساخت، توليد و آزمايش تمامي ماشين آلات و تأسيسات موجود در دنيا، با تكيه بر تواناييهاي مهندسان مكانيك انجام ميگيرد. مهندسي مكانيك داراي گرايشهاي مهم طراحي كاربردي جامدات، حرارت و سيالات ، ساخت و توليد است.
گرايش ساخت و توليد :
يك قطعه بايد به چه روشي ساخته شود تا داراي توليدي سريع و ارزان و همچنين كيفيت مناسب و وقت و كارايي مطلوب باشد؟ پاسخ به اين سوال مهم بر عهده مهندسان گرايش ساخت و توليد است. گرايش ساخت و توليد به زمينههاي كاربردي مهندسي مكانيك ميپردازد و مهندس اين گرايش در زمينه شكل دادن فلزات، طراحي و قالبها و ساخت قطعههاي گوناگون فعاليت ميكند.
گرايش طراحي كاربردي :
گرايش طراحي كاربردي به بررسي انواع نيروها، حركتها و تأثير آنها بر اجزاء مختلف ماشين ميپردازد. در واقع مهندس طراحي جامدات با توجه به نيازهاي جامعه، دستگاهها و ماشينهاي مختلف را طراحي ميكند. هر ماشين از دو قسمت متحرك و ثابت تشكيل شده است . حال بررسي اين مطلب كه حركت مورد نياز ماشين از چه راهي تأمين شده و چگونه از منبع توليد به جايگاه مورد استفاده انتقال پيدا كند و بالاخره چگونه از اين حركت استفاده گردد تا بيشترين بازدهي را داشته باشد، در حيطه وظايف مهندسي طراحي جامدات است.همچنين ابداع و پيش بيني دستگاه تنظيم ماشين آلات نيز از مسايل مطرح در اين گرايش ميباشد.
در واقع مهندس طراح جامدات بايد تمامي نيروها و گشتاورهايي را كه به هر عضو ماشين وارد ميشود بررسي كرده و بهترين حالت قطعه مورد نظر را براي تمامي آن نيروها و گشتاورها و همچنين براي داشتن بهترين كارايي به دست آورده و كارايي مناسب آن قطعه را در زمان طولاني تضمين كند.طراحي سيستم، طراحي ماشين هاي تراش، فرز، چاپ و قسمتهاي تعليق ، سيستمهاي انتقال قدرت و ديناميك يك خودرو ، توسط مهندسان اين گرايش طراحي ميشود . همچنين يك هواپيما قسمتهاي مربوط به فرود ، پرواز، كنترل پرواز به نحوي مربوط به طراحي جامدات ميگردد.
دكتر قرشي استاد دانشگاه صنعتي شريف نيز در معرفي اين گرايش ميگويد:
گرايش طراحي جامدات به طراحي ماشين آلات و اجزاي آنها، ارتعاشات ماشين آلات، ديناميك آنها و كنترل سيستمها ميپردازد. گفتني است كه دو گرايش طراحي جامدات و حرارت و سيالات بسيار نزديك به هم هستند و تنها در 20 واحد درسي با يكديگر تفاوت دارند. بنابراين فارغ التحصيلان آنها نيز تواناييهاي مشترك زيادي دارند.
گرايش تبديل انرژي :
همان طور كه از نام اين گرايش پيداست مهندسان مكانيك گرايش تبديل انرژي به مسايل مربوط به حرارت و سيالات ميپردازد . به عبارت ديگر در اين رشته عوامل موثر بر خواص مختلف حركت سيال بخصوص سيال داغ مطالعه شده و اثر عبور سيال بر محيط محل عبور مانند نيروهايي كه در اثر عبور خود در محل ايجاد ميكند و يا طولهاي ناشي از اثر افزايش و يا كاهش دما در اعضاي مختلف يك دستگاه ، بررسي ميشود . همچنين از دروس اصلي اين رشته ميتوان به مكانيك سيالات اشاره كرد كه نيروهاي وارد بر جسم متحرك در سيال را بررسي ميكند.
گرايش حرارت و سيالات به فيزيك حرارت و مكانيك سيالات ميپردازد و وظيفهاش تحليل و طراحي سيستمها از ديدگاه حرارتي و سيالاتي است . براي مثال در طراحي يك موتور احتراق داخلي، مسائل مربوط به تبديل حرارت و انرژي ، انتقال حرارت، حفظ موتور در حرارت مناسب و سرد نگه داشتن موتور توسط يك مهندس مكانيك حرارت و سيالات بررسي ميشود.همچنين مسايل مربوط به تأسيسات ساختمان و راكتورها، انتقال آب ، نفت و گاز ، طراحي نيروگاههاي مختلف، طراحي توربو ماشينها ( ماشينهاي دوار) مثل توربينهاي بخار، توربينهاي گاز و فن گويلها به گرايش سيالات مربوط ميشود. دانشجويان اين گرايش در زمينه تهويه مطبوع، دستگاههاي آب و فاضلاب و گرم كننده ساختمانها و به طور كلي مباحث « تأسيساتي » مطالعه ميكنند. در ضمن در اين رشته مباحث مربوط به طراحي نيروگاهها، موتورهاي احتراق داخلي و طراحي انواع موتورهاي درون سوز اتوميبلها مطالعه ميگردد.
گرايش مكاترونيك :
انجمن مكاترونيك ايران ، با توجه به كاربرد روزافزون اين علم در جهان، از بهمن 1383 با اهداف زير تشكيل شده است:
مكاترونيك تفكري جديد در طراحي و توليد محصولات صنعتي با تركيبي توامان از مهندسي مكانيك ، الكترونيك ، كامپيوتر ، سيستمهاي كنترل و فناوري اطلاعات است. مكاترونيك به مهندسان اين توان را ميدهد تا با يكپارچهسازي حوزههاي تخصصي ياد شده، از اولين مراحل طراحي و توليد ، به خلق محصولاتي با كيفيت بهتر ، قابليت اعتماد بالاتر ، هزينه كمتر و در زمان كوتاهتر بينديشند.
گرايش مهندسي پزشكي – بيومكانيك
تقريباً در اوايل دهه 70 ميلادي ، جامعه بين المللي واژه « بيومكانيك» را براي دانش مطالعه سيستمهاي حياتي از ديد مكانيكي انتخاب نمود. بيومكانيك از ابراز مكانيك براي مطالعات آناتوميكي و بررسي كاركرد اندام حياتي استفاده ميكند. اين علم طيف گستردهاي را از مطالعه تئوري تا كاربردهاي عملي ميپوشاند.
مطالعه كامل مكانيك شامل دو موضوع اساسي ميباشد: استاتيك، كه مطالعه اجسامي است كه ، در اثر نيرويي كه بر آنها اعمال ميشود، در حال سكوني يا وضعيت تعادل باقي ميمانند و ديناميك ، كه مطالعه اجسام متحرك است. ديناميك را به نوبه خود ميتوان به زير گروههاي سينماتيك و سينتيك تقسيم بندي نمود. سينماتيك را ميتوان علم حركت ناميد، زيرا اين علم، در مورد روابطي بحث ميكند كه مابين جابجاييها، سرعتها و شتابها در حركت انتقالي و دوراني وجود دارند. اين علم با نيروهاي درگير كاري ندارد بلكه فقط به توصيف حركت ناشي از آنها ميپردازد. سينتيك در مورد اجسام متحرك و نيروهايي بحث ميكند كه عمل مينمايند تا ايجاد حركت كنند. اما سوالي كه ممكن است در اين قسمت مطرح شود اين است كه وارد كردن علم مكانيك در حوزه مباحث زيستي و حياتي چه ثمري دارد؟ و اگر علمي به نام بيومكانيك وجود نميداشت ، چه اتفاقي رخ ميداد؟
براي پاسخ به اين گونه سوالات و روشن شدن ضرورت وجود دانش بيومكانيك چند مثال ميزنيم:
رشد و نمو در انسان از آغاز توليد شروع ميشود و به صور مختلفي در بخشهاي متفاوت بدن، در تمام طول حيات ادامه مييابد. نيروهاي مكانيكي ميتوانند اثر عمدهاي بر رشد بدن ايجاد كنند. نيروهاي عمود بر بدن به آن اجازه دهند تا به يك روش نمونه رشد كند. براي مثال ساختار داخلي كلي استخوان عمدتاً با تعداد دفعات بارگذاري بر روي استخوان كنترل ميشود. حال فرض كنيد در زمان رشد سريع، نيروهايي غيرطبيعي بر بدن وارد شود، اين مسئله ميتواند منجر به الگوهاي رشد غيرعادي شود. اگر بتوانيم تعيين كنيم كه يك تغيير شكل چگونه ايجاد شده يا ميشود، قادر خواهيم بود تا نيروهاي تغيير شكل دهنده را رفع كنيم و نيروهايي را به كار بريم كه ميتوانند فرآيند را معكوس نموده و آن را تصحيح نمايند. درمان بسياري از تغيير شكلهاي مادرزادي و غيرمادرزادي توسط ابزار آلات توانبخشي نظير ارتزها، نمونههايي براي فهم اصول بيومكانيكي به كار رفته در رشد و نمو ميباشند.
گرايش سيستم محركه خودرو :
سيستم محركه خودرو عبارت است از مجموعهاي كه قدرت را از موتور دريافت كرده و آن را به چرخهاي محرك ارسال ميكند. در اين رشته دروس مربوط به اين مجموعه مطالعه ميشود و در تمامي رشتههاي مربوط به خودرو فقط صرف بر بهينه كردن مجموعه خودرو ميباشد براي مثال اين مجموعه شامل گيربكس و ديفرانسيل ميباشد و به بررسي انواع نيروها، حركتها و تأثير آنها بر اجزاء مختلف ماشين ميپردازد.
گرايش طراحي سيستم تعليق ، ترمز و فرمان :
اين رشته نيز همانطور كه از اسمش پيداست مربوط به مجموعه خودرو ميباشد. اين رشته نيز براي بهينه كردن مجموعه خودرو در زمينه تعليق و ترمز و فرمان ميباشد. نحوه بهينه كردن و نيز دروس مربوط به طراحي و تحليل اين مجموعه در اين گرايش مورد بررسي قرار ميگيرد. در واقع در اين مجموعه بايد تمامي نيروها و گشتاورها و همچنين كارايي مناسب قطعه را تضمين كنند.
گرايش سازه بدنه خودرو :
اين رشته نيز مربوط به بدنه خودرو ميباشد و اين گروه نيز طراحي و تحليلهاي مربوط به بدنه خودرو را تضمين ميكنند. و نيز راههايي براي بهينه كردن اين مجموعه را مورد بررسي قرار ميدهند.